meetjeslandzonneland.be

Wat is zonneland?

De campagne ‘Meetjesland Zonneland’ gaat uit van de burgercoöperatie EnerGent en wil - samen met Natuurpunt en Partners Meetjesland - werken aan de installatie van veel meer zonnepanelen in het Meetjesland. Daarom organiseert EnerGent een kwalitatieve groepsaankoop met vooraf bepaalde prijzen. Dit project is het vervolg op het project 'Gent Zonnestad', waar meer als 1000 gezinnen op intekenden en meer als 350 installaties uit voortvloeiden. 

De
troeven
van ons aanbod

  • een heel gunstige prijs.
  • hoge paneel kwaliteitsmerken: (TRINA SOLAR en Panasonic), zie de vergelijking op EnergySage en Bloomberg.
  • een hoge ecologische en sociale score van de panelen, zie de solar scorecard.
  • verschillende kwaliteits omvormer (SOLIS, SMA, Solar Edge en Enphase) waardoor een op maat gemaakt installatie aangeboden kan worden.
  • 1 vaste Belgische aannemer die alles met eigen mensen uitvoert, dus zonder onderaanneming of onderonderaanneming. Zo is er één duidelijk contactpersoon op de lange termijn.
  • een burgerinitiatief door en voor inwoner van het Meetjesland.
  • een persoonlijke en onafhankelijke begeleiding van A tot Z.
  • een snellere afhandeling dan andere groepsaankopen.
  • kwaliteitscontrole na installatie door EnerGent (meer dan de wettelijke verplichting).
  • hulp in contracten voor de minder voor de hand liggende doelgroepen (bewoners van appartementen, huurders, verhuurders).

Waarom deze actie?

Als alle daken van het Meetjesland vol zouden liggen met zonnepanelen, komt dit overeen met een kleine gascentrale die groen én rendabel is. Toch liggen er nog heel veel daken te wachten om die groene stroom te produceren. Om dat onontgonnen potentieel waar te maken is er nu de actie ‘Meetjesland Zonneland? Ja graag!’

Een energie - centrale

Als iedereen wat zon opvangt

We willen in het Meetjesland echt een campagne, een beweging van de grond krijgen rond de zonnekracht. Als zoveel mogelijk mensen de kracht van de zon capteren, wordt het Meetjesland een Zonneland. Je kan als particulier je zonnepanelen bij ons bestellen, maar ook je buren en vrienden meebrengen, en misschien kunnen we heuse ‘zonnestraten’ creëren in het Meetjesland.

Het wegvallen van de groenestroomcertificaten en de invoering van de injectievergoeding leken zonne-energie niet meer interessant te maken, maar de sterk gedaalde prijs van de zonnepanelen van de laatste jaren en nog steeds stijgende elektriciteitsprijs geven nu weer een boost aan deze investering voor iedereen die een dak heeft waar wat zon op valt. Ideale ligging of niet, er zijn tegenwoordig oplossingen voor bijna elke locatie. De installatie betaalt zich terug in 6 tot 12 jaar, terwijl de panelen een productiegarantie van 25 jaar hebben. 

Grote daken

Ook scholen, verenigingen en bedrijven kunnen zich aanmelden. Deze beschikken over een groter dak en hierdoor zijn er 2 opties mogelijk bij Meetjesland Zonneland. Ofwel investeren deze zelf, ofwel investeert EnerGent (met lokale burgermiddelen uit het Meetjesland). EnerGent betaalt de installatie dan en haalt daarop een bescheiden rendement, terwijl de gebouwgebruiker van een lagere stroomprijs kan genieten. De daken moeten voldoende groot zijn, weinig of geen schaduw hebben en de gebruiker van het gebouw heeft liefst een verbruik van minstens 15.000 kWh elektriciteit per jaar. Elke Meetjeslander kan hierin investeren door te investeren in de energiecoöperatie EnerGent (zie energent.be).

Nauurpunt en Partners Meetjesland helpt mee om dit initiatief te verspreiden in het Meetjesland.

Per verkochte installatie schenkt Energent 50 euro aan Natuurpunt en Partners Meetjesland. Met dat geld kan NPM projecten uitwerken en stukjes natuur in het Meetjesland aankopen en openstellen.

Ontdek de activiteiten van Natuurpunt en Partners Meetjesland.

je helpt de natuur!